Главная » Экономика » Бондарь о провале конкурса по ОПЗ

Бондарь о провале конкурса по ОПЗ

РИА Новости Украина – Радиостанция «Голос Столицы»

Премьер-министр Украины Владимир Гройсман во время заседания Кабинета министров заявил о неэффективности работы Фонда госимущества. По его словам, он уволил бы его руководство, если бы это входило в его полномочия. 

Гройсман также предложил заслушать доклад руководства Фонда госимущества до конца месяца. 

Почему конкурс по продаже Одесского припортового завода снова не состоялся, кто в этом виноват, прокомментировал в эфире радиостанции Голос Столицы экс-глава Фонда государственного имущества Украины Александр Бондарь

(публикуется на языке оригинала)

Чи можна вважати конкурс проваленим?

– Безумовно. Але це провал не конкурсу, не Фонду держмайна, я думаю, провал всієї економічної політики уряду і його кадрової політики. І тут треба не реорганізацію Фонду робити і шукати винних всередині Фонду, а дуже добре задуматись чинній влади, що таке вона робила за три роки, що за 250 мільйонів доларів не хочуть купувати ОПЗ. Це просто жах. 

Інвестиційна привабливість України вже дорівнює нулю. Це дуже небезпечний сигнал для інвесторів. Якщо такі конкурси не відбуваються за такою ціною, то це сигнал, що з цією країною взагалі не хочуть мати справу. От в чому проблема. 

Я розумію, що є претензії до Білоуса по організації, є претензії до Кабміну, який, до речі, затверджував ці умови, але треба було спостерігати, що відбувається в Україні з економікою, що відбувається з курсом гривні, що робиться в банківській системі, а потім виставляти такий об’єкт і тепер дивуватись, що його ніхто не захотів купити. 

Назвіть конкретні, на вашу думку, причини провалу конкурсу. 

– Перший провал, що інвестиційна привабливість державного майна України сьогодні доведена до нуля діями чинної влади, не тільки Фондом держмайна, а уряду і, взагалі, влади в цілому і, в першу чергу, НБУ. 

Коли ліквідовується майже сотня банків, коли всі вклади в цих банках зникають в невідомому напрямку, ніхто не покараний, про яку приватну власність, про яку інвестиційну привабливість можна говорити? 

Друге. Коли ви на конкурсі з приватизації ОПЗ заявляєте, що не будуть приймати участь російські інвестори, як ви можете наймати радником з цього процесу людину, в якої офіс знаходиться в Москві. У нього немає навіть офісу в Україні. І ця ситуація іде по всім міністерствам, не тільки по Фонду. 

Нещодавно була інформація про Мінфін, що він дав інформацію про переселенців московській компанії, в якій до цього працював міністр. Те ж саме по Фонду держмайна. На що дивиться уряд та правоохоронні органи, коли це все робиться? Радник, який нанятий РФ, буде робити все, щоб цей конкурс не відбувся. 

До речі, цьому раднику заплатили більше мільйона доларів за двічі провалений конкурс. От така ситуація відбувається. Тоді таке здивування у прем’єра, начебто він цього всього не знав і здивувався, що ніхто не прийшов на цей конкурс, який з самого початку був приречений на провал. 

А щодо ціни що ви скажете?

– Нижче я не знаю, куди можна опускати ціну. Якщо казали, що 500 мільйонів з чимось багато, потім казали, що на 250 прийде купа іноземних інвесторів. 

Коли керівництво Фонду і Кабміну заявляють, що купа інвесторів є, що вони ведуть переговори, що ми з ними домовляємось, а потім жодної заявки немає вже другий раз, мені вже не смішно. Мені вже соромно за нашу країну, які керівники керують цими процесами. 

Навіщо заявляти про безліч інвесторів, якщо їх немає в результаті? Кого вони хочуть насмішити чи налякати, я не знаю, що це за керівництво, що нічого не робить, а тільки заяви робить? Я не кажу про Фонд держмайна. Я кажу про керівництво уряду, про всі міністерства, про Адміністрацію президента. Суцільні заяви, ніякого результату після цього немає. 

Тобто покупців не було чи потенційні все-таки були? 

— Якщо вони заявляють, що вони ведуть переговори з кимось, що їх багато, то ви повинні бути впевненими, що це люди серйозні, що вони прийдуть на конкурс. Якщо ви розмовляєте тільки для того, щоби розмовляти і їздите за кордон, витрачаєте державні кошти на всі ці презентації, розмови, то ламаного гроша не варте. 

Я не знаю, хто там на цей конкурс збирався йти. Я транслюю заяви уряду і Фонду держмайна. Це несерйозно. Так поважні люди на таких посадах себе не ведуть. А тепер остання заява Гройсмана, що ми розженемо все керівництво Фонду і будуть призначити нових. 

Вони Білоуса зняли з податкової, призначили Насірова, що, краще стало? Вони ж призначають тих самих представників інвестиційних фондів і компаній, які взагалі не знають, що робити, крім того, щоби розвалювати економіку держави і взагалі будь-який бізнес в Україні. 

Що робити? Прибуток ОПЗ за фактом йде в мінус. 

– Я не кажу, що уряд повинен взяти частину відповідальності. Я хочу, щоб уряд зробив серйозні висновки з того, що відбулось. Зараз будуть зроблені висновки, що Фонд погано спрацював, конкурс не відбувся. От про це я кажу. Я не кажу про відповідальність уряду, я кажу про висновки, які треба зробити. 

Перше. Для того, щоби виставляти такий об’єкт, треба зробити зовсім інший інвестиційний клімат в Україні. 

Друге. Треба зовсім поміняти процедуру призначення на керівні посади. Не можна призначати людей, які не мають відношення до цього процесу. Не можуть в такий складний період. І це не тільки Фонд держмайна. Подивіться, в міністерства люди прийшли з зовсім інших сфер. Вони не розуміють, чим їм займатись. Це друге. 

І головне. Для того, щоб продавати такі об’єкти як ОПЗ і інші, треба негайно переглянути економічну політику уряду, збільшити інвестиційну привабливість державного майна, а потім вже продавати. В цих умовах жодний голова фонду, жодні умови конкурсу не зможуть організувати так, щоб цей об’єкт був проданий дорого. 

А те, що сказав Білоус, що погіршиться  стан, що там багато проблем навколо ОПЗ, так він що, цього не знав, коли виставляв об’єкт, коли казав, що його продадуть? Він знав це. І це все буде погіршуватись і погіршуватись. 

Я вам хочу сказати, що за часів, коли я керував фондом, інші керівники, ми продавали об’єкти набагато більш збиткові, ніж цей, і їх купували. Треба просто розуміти, як це робиться, а не просто робити заяви і нічого не робити для збільшення привабливості українського майна. 

Чи можна говорити хоча б з якоюсь відсотковістю про бездіяльність Фонду держмайна?

– Ви знаєте, я не хочу казати, що вся провина на Фонді держмайна. В тих умовах, в яких перебуває економіка України, продати цей об’єкт і будь-який інший дорого неможливо. Про це треба відверто казати. 

І коли пропонує уряд продати ОПЗ Фонду держмайна, то треба було сказати, що ми його не можемо сьогодні продати задорого, а не робити ці заяви безвідповідальні, що в нас купа інвесторів, що ми все зробили і його продамо. 

Друге. Ні в якому разі не залучити ніяких радників до процесу продажу і будь-яких інших дій уряду, влади, міністерств, тим більше, якщо вони пов’язані з РФ. Ні в якому разі. Це просто йде проти національної безпеки України. Якщо це робиться, то треба це присікати на корені, а не тоді, коли це відбулось, коли цей радник зробив, що від нього вимагали російські хазяї, а тепер піднімати руки і казати, що щось не те відбулось. Не треба цього робити. 

Достатньо наших фахівців українських, не треба цих всіх іноземців, які приходять сюди, заробляють гроші, а потім йдуть, а в нас нічого не відбувається. 

Чи складається у вас враження, що для когось тримають ОПЗ?

– Якби тримали, то навіщо ці оголошення конкурсів? У нас же безліч об’єктів в енергетиці, в інших галузях тримають, ніхто не продає, не виставляє. 

Чому на ОПЗ все сконцентрувалось? Я думаю, якби тримали, його б двічі не виставляли. Інші схеми я можу порадити керівництву Фонду, Кабміну, як його можна без приватизації передати в потрібні руки, і вони дуже це добре знають. Навіщо ці оголошення?

Ранее экономист, специалист отдела продаж долговых ценных бумаг инвестиционной компании Dragon Capital Сергей Фурса в эфире «ГС» заявил, что за 2,5 года Украина так и не продвинулась в вопросе приватизации Одесского припортового завода. 

Оставить комментарий

Ваш email нигде не будет показанОбязательные для заполнения поля помечены *

*

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.

x

Check Also

Просчёты ЕС и США привели к росту цен на дизельное топливо

Цены на дизельное топливо в Соединенных Штатах достигли исторического максимума, вызвав удивление даже в контексте растущей стоимости сырья. В США, стоимость дизеля поднялась выше отметки в 140 долларов за баррель, и подобный рост также отмечен в Европе.