Главная » Экономика » Голосовавшие за бюджет получили преференции — Деревянко

Голосовавшие за бюджет получили преференции — Деревянко

РИА Новости Украина — радиостанция «Голос Столицы»

Верховная Рада приняла бюджет на 2017 год. Во втором чтении проект набрал 275 голосов, в третьем — 274 голоса. «За» проголосовали 122 депутата из Блока Петра Порошенко, 74 депутата из «Народного фронта», 5 депутатов из «Самопомочи», 18 депутатов из Радикальной партии, 24 депутата из «Видродження», 13 депутатов из «Воли народа», 18 внефракционных депутатов. «Батькивщина» вместе с Оппозиционным блоком не дала ни одного голоса.

Принятию бюджета предшествовали непродолжительные дебаты, а также длительная работа бюджетного комитета, которая проходила за закрытыми дверями.

Бюджет-2017 направлен на укрепление нацбезопасности и борьбу с коррупцией. На момент голосования окончательный текст документа обнародован не был. Но некоторые цифры известны: доходы госбюджета-2017 ожидаются на уровне 721 млрд гривен, расходы — 790 млрд гривен. Дефицит бюджета определен на уровне 3% ВВП. В бюджете учтен курс гривны на уровне в среднем за год 27,2 гривен за доллар.

Подробнее о том, как принимали бюджет Украины на 2017 год, в эфире радиостанции Голос Столицы рассказал народный депутат Украины, внефракционный, Юрий Деревянко.

(текст публикуется на языке оригинала)

Що це за традиція така у ВР — голосувати вночі?

— Мені здається, що велика частина людей чи депутатів, які відповідальні за долю країни, на жаль, залишилися зі старої системи, і вони інакше не вміють працювати, чим працювати в такий спосіб, як вчора. Вони начебто навіть намагалися в цей рік почати гарно, заздалегідь внесли бюджет і т.д., але закінчили так само ганебно, як і їхні попередники. Тобто довели ситуацію майже до останнього дня і використали старі прийоми.

Скільки часу було у депутатів, щоб ознайомитися з остаточною редакцією бюджету?

— Всі чудово пам’ятають, коли приймали бюджет при уряді Яценюка, і коли він показував велику пачку паперу перед депутатами, що от бюджет, а насправді у жодного депутата не було навіть того, що він тримав в руках. Так от, в цей раз тільки керівникам фракцій роздали таку пачечку документів, приблизно вісім-дев’ять сторінок, які були з певними змінами чи з таким листом комітету, в якому писалося, що деякі речі треба поміняти. Але це було роздано максимум десятьом депутатам в парламенті. Наприклад, я, як позафракційний, не отримав тої пачечки, і насправді я вам хочу точно сказати, що з 90% депутатів у ВР навіть не знали, за що вони точно голосують.

Чому голосували позафракційні, представники групи «Відродження», «Воля народу»?

— Одразу хочу сказати, що я також є позафракційним, представляю у ВР політичну партію «Воля». Я не голосував, я голосував проти, а чому голосували ті представники, які представляють групу Коломойського — це «Відродження», або партія УКРОП, так само позафракційні… тому що тепер з бюджету треба заплатити 148 вкрадених мільярдів, які вкрали власники ПриватБанку разом з владою, і всі ці гроші зараз за рахунок платників податків мають бути профінансові за рахунок бюджету.  Парламент не підтримав, наприклад, мій законопроект, який передбачав, що треба арештувати активи власників банку і менеджменту банку для того, щоб провести розслідування, і у разі підтвердження того, що ці кошти були виведені або вкрадені незаконно, ці активи потім через суд конфіскувати, продати, і відшкодувати бюджету всі ті гроші, які зараз бюджет вимушений буде профінансувати, щоб забезпечити стабільність банківської системи, зберегти вклади вкладників ПриватБанку, який зараз націоналізований. «Воля народу» — це колишні регіонали також, голосували, тому що вони отримали певні преференції, певні на свої округи фінансування, і це стандартна схема, коли протягується щось корупційне, щось негативне, то відповідно кожен, хто голосує за такі речі, має щось з того отримати. На жаль, протягування цього бюджету стало не виключенням, а швидше, підтвердженням такої самої схеми, і, на жаль, якраз ті люди, які начебто ідеологічно не підтримують певні речі, ви бачите, що вони абсолютно закривають очі на якісь свої переконання, а тиснуть зелені кнопки. Мабуть, тому, що все те, що говорив Онищенко, воно поки що продовжує працювати в цьому парламенті.

Ще під шумок депутати якось вирішили також проголосувати закон про Вищу раду правосуддя. Документ, до якого було 1 100 правок, а депутати з ним впоралися майже за півгодини.

— Біля мене сидять нові депутати — Лещенко, Найєм, Заліщук, і коли внесли цей законопроект, ми якраз обговорювали про те, а як взагалі це відбувалося, коли були регіонали у ВР, як вони голосували. Я казав: знаєте, регіонали були дуже оригінальні, вони такі документи взагалі голосували одним махом. Тобто вони робили начебто процедура ad hoc, хоча насправді ніякої процедури ad hoc в цьому випадку бути не може, і Рибак ставив це питання на голосування, і разом за одне голосування це відбувалося. І я був у шоці, коли буквально через 15-20 хвилин після цієї розмови, що було в минулому скликанні, як це все відбувалося, яке було нахабство і цинізм, і ми бачимо, що Парубій, мабуть, після консультації з президентом і Яценюком, які приїхали у ВР, починає вести далі сесію і робить те саме, на обурення депутатів, тому що цей документ до другого читання принесли в ВР ще гарячим таким, тільки ксерокопіювали цю величезну порівняльну таблицю, яка мала 1026 правок, і цей весь величезний, товстий документ також роздали тільки керівникам фракцій, і ніхто його не бачив. І вони зробили ту саму маніпуляцію, яку робив тоді Рибак разом з ПР. Це ще більше обурило зал, і вони це вчора так само протягнули. Я думаю, що це консультації Порошенка і консультації Яценюка, вони взяли на озброєння «кращі», тобто гірші традиції регіоналів і вчора зробили те саме.

Депутати зі своєю роботою закінчили цього року? Тому що сьогодні взагалі скасували засідання, в четвер після бюджету вже навряд чи хтось збереться, та і у січні подовжили собі канікули…

— Було дві пропозиції: перенести перший сесійний тиждень з січня, а він мав би починатися з десятого числа, зберігши при цьому в січні два сесійні тижні, перенести на більш пізні тижні. І ви бачили, що не набралося голосів, а друге голосування полягало в тому, щоб взагалі поміняти цей перший сесійний тиждень на так званий тиждень роботи з виборцями, тобто взагалі скасувати сесійний тиждень. І тут раптом разом також з регіоналами голосів вистачило, і по суті, в січні 2017 року замість двох сесійних тижнів буде лише один сесійний тиждень. Це так само ті інші підготовчі закони до бюджету, тому що Опоблок не голосував, це інші групи колишніх регіоналів голосували за бюджет, але Опоблок разом з усіма іншими створив таку умовну коаліцію, голосувавши за інші зміни до законів, які є бюджетоутворюючими, а також за те, щоб перенести, тобто скасувати оцей тиждень, про який ви говорите, і виходить так, що ВР у січні буде працювати тільки в сесійному режимі один тиждень, це при тому, що є величезна кількість законів та проблем, які треба вирішувати, але отак між собою вони вирішили.

Напомним, вкладчикам ПриватБанка опасаться нечего, все вклады будут сохранены и возвращены новым собственником — государством — в полном объеме, считает главный редактор портала «Финансовый клуб» Руслан Черный.

Ранее эксперт по инвестициям Сергей Фурса в эфире «ГС» заявил, что в целом бизнес-сообщество и инвесторы отреагировали на решение о национализации ПриватБанка позитивно.

Оставить комментарий

Ваш email нигде не будет показанОбязательные для заполнения поля помечены *

*

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.

x

Check Also

Никакой ускоренной процедуры по вступлению Украины в ЕС не будет

Об этом заявил министр-делегат по европейским делам при Министерстве иностранных дел Франции Клеман Бон в ...