Главная » Экономика » Украина будет без газа с 2019 года – Рябцев

Украина будет без газа с 2019 года – Рябцев

РИА Новости Украина – радиостанция «Голос Столицы»

Украина, Россия и Европейская комиссия на трехсторонних переговорах не смогли достичь договоренностей относительно так называемого «зимнего газового пакета». Об этом в Брюсселе заявил глава НАК «Нафтогаз Украины» Андрей Коболев.

Абсолютно противоположное заявление было сделано российской стороной. Так, глава Минэнерго России Александр Новак заявил, что разногласий между позициями Украины и России по цене на газ на первый квартал 2017 года нет. Он добавил, что Украина готова купить от полутора до четырех миллиардов кубометров газа в зимний период.

Подробнее переговоры по поставкам газа в эфире радиостанции Голос Столицы проанализировал заместитель директора Научно-технического центра «Психея» Геннадий Рябцев.

(текст публикуется на языке оригинала)

Чим можна пояснити таку різновекторність заяв по результатам перемовин щодо поставок газу?

— Виключно питаннями політичної доцільності. Тому що не можна ж визнавати з політичної точки зору, що Україна за необхідності може купити певну кількість газу в РФ, тому і така заява прозвучала з українського боку. Росія ж зацікавлена в тому, щоби якомога більше реалізувати блакитного палива будь-кому, в тому числі Україні, попри політичні розбіжності, тому і така заява прозвучала з її боку. Росія просто задекларувала наявність в неї газу в обсязі від до чотирьох мільярдів кубометрів в цей зимовий період. Це означає, що якщо температура буде низькою, то українська сторона може за бажання цей газ викупити за достатньо відомою, тому що вона розраховується за відповідною формулою. Але з політичної точки зору українській стороні було невигідно визнавати, що ми запаслися меншою кількістю газу, ніж потрібно, тому ось такі кардинально протилежні заяви.

Україна купуватиме газ взимку?

— А це буде залежати від того, чи вистачить тих запасів в підземних газових сховищах.

Тобто переговори можна вважати корисними і для російської сторони, і для української?

— Так, нічого особливого від цих переговорів очікувати і не слід було. Всім було зрозуміло, що європейська сторона, попри підписання угоди про асоціацію і наявність в ній статті №274, залишається лише посередником в цих переговорах, і було зрозуміло, що через наявність попередніх заяв президента і керівника уряду українського, що ми не будемо купувати газ у РФ, не слід було очікувати, що ми щось скажемо інше. А російська сторона лише показала, що за необхідності вона може забезпечити і українських споживачів, і європейських газом у певній кількості. Тепер очікуємо, якою буде зима. Якщо зима буде холодною, то хоч круть, хоч верть, але все одно прийдеться шукати газ, в тому числі і у РФ.

Європолітики можуть тиснути на Україну в газовому питанні через тему безвізу?

— Ні, я не думаю, що тут хтось буде тиснути на Україну, якщо вона буде замерзати. Єдине, про що хочуть завжди дізнатись європейці, чи забезпечить Україна належний транзит. Тут ми можемо завжди гарантувати, що так, російський транзит буде забезпечено, як належить за угодою про асоціацію, де ми зобов’язалися за будь-яких обставин, навіть якщо у нас будуть дуже погані відносини з РФ, забезпечувати транзит вуглеводнів на територію європейських країн. Україна взяла на себе це зобов’язання і мусить його виконувати, і це на переговорах було підтверджено черговий раз.

Тобто прагматичний підхід на сьогодні домінує над політичним?

— Так, бо цей ріал-політік, який зараз переважає в більшості європейських країн, з 2017-2018 року ще більшої ваги набуде, він має працювати. До речі, і в США перемогла саме така прагматична точка зору, тому слід, на мій погляд, керуватися насамперед питаннями не політичної доцільності, а економічної, і тут визначатися потрібно і з своїми друзями, і з своїми ворогами, але попри це не забувати, що за необхідності можна тимчасово піти на мирову, в тому числі з тими країнами, з ким не хочеться спілкуватися в нормальному режимі.

Чи треба упорядкувати ці питання з РФ в правовому полі?

— Правові питання вже впорядковано. Маються на увазі ті дві угоди, які було підписано в 2009 році. І українська сторона, і російська намагаються дотримуватися в більших чи менших межах, залежно від тієї самої політичної доцільності. Тобто додаткових якихось умов чи угод поки технічних, які можна підписати протягом декількох діб, тут не потрібно. Потрібно розуміти, що після 2019 року ніяких додаткових угод з РФ ніхто підписувати не буде, і небажання було продемонстроване як з українського боку, так і з російського боку. Але це означає, що після 2019 року нам слід буде розраховувати виключно на свої можливості, думати про те, що робити з потужною українською газотранспортною системою транзитною, можливості якої будуть використовуватись все менше і менше. І тут в мене особисто є побоювання, оскільки навіть стратегія реформування державного управління на 2016-2020 роки визнає нездатність Кабміну до економічного планування, і після 2019 року ми можемо залишитись без газу не лише в газотранспортній системі, але і для споживачів українських.

Все це не лише стосується газової сфери. Це стосується і сфери, наприклад, азотних добрив – з тим же самим Одеським припортовим заводом потрібно вирішувати якнайшвидше питання. Це й стосується усіх заводів, які виробляють добрива, в тому числі азотні. Якщо не подумати про те, як розвивати наші основні експортно-орієнтовані галузі, то будуть ще виникати питання, звідки буде до нас надходити валютна виручка, адже від транзиту газу українською територією ми отримуємо навіть не один мільярд доларів щорічно, при цьому майже нічого не вкладаючи в відповідні процеси модернізації та підтримання трубопроводів в належному стані. Це стосується і аміакопроводів, це стосується того ж самого Одеського припортового заводу, це стосується і потужностей з виробництва добрив. І тут проблема якраз в тому, що Україна не переймає прагматичний підхід, який характерний для США, а вже останнім часом для країн Європи, і в тому складному становищі, в якому ми зараз, просто нехтувати цим і ставити наперед політичну доцільність, на мій погляд, непередбачливо, загрожує дуже великими проблемами в економічній сфері вже через декілька років.

Напомним, сопредседатель Фонда энергетических стратегий Дмитрий Марунич в эфире «ГС» заявил, что сильные морозы могут стать причиной срыва транзита газа или поставок внутри Украины.

Ранее в эфире радиостанции Голос Столицы член наблюдательного совет Института энергетических стратегий Юрий Корольчук заявил, что «Газпром» не обязан менять тариф, как того хочет Украина.

Оставить комментарий

Ваш email нигде не будет показанОбязательные для заполнения поля помечены *

*

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.

x

Check Also

Запад ищет нестандартные пути выхода из рецессии

Нобелевский лауреат по экономике Пол Кругман и известный журналист Питер Кой провели обсуждение в газете New York Times на тему, когда наступит следующий финансовый кризис.