Главная » Экономика » Чем вызвана нервозность на валютном рынке? Мнение эксперта

Чем вызвана нервозность на валютном рынке? Мнение эксперта

РИА Новости Украина – радиостанция «Голос Столицы»

Национальный банк Украины бессрочно продлил существующие временные ограничения на денежно-кредитном и валютном рынках в связи с наличием рисков для финансовой стабильности. Об этом сообщает пресс-служба регулятора.

В частности, НБУ оставил в силе запреты на покупку наличной валюты физическими лицами на сумму до 12 тысяч гривен в день; далее действует лимит на снятие наличных с валютного счета на сумму до 250 тысяч гривен на день.

Среди бессрочных ограничений и обязательная продажа поступлений в иностранной валюте в пользу юридических лиц на уровне 65%; 120-дневный срок расчетов по операциям по экспорту и импорту товаров; однодневный срок бронирования гривны для покупки иностранной валюты на межбанковском валютном рынке.

С чем связаны изменения политики НБУ, о каких рисках для ценовой и финансовой стабильности идет речь, прокомментировал в эфире радиостанции Голос Столицы финансовый эксперт компании Concorde Capital Юрий Товстенко.

(текст публикуется на языке оригинала)

Впродовж  року регулятор потроху відмовлявся від раніше запроваджених обмежень на валютному ринку. Більше того, в НБУ запевняли, що проблеми, які спровокували ці обмеження, вже позаду. Що змінилося?

— Перш за все, треба говорити, що ті обмеження, які НБУ знімав, вони були несуттєвими. Тобто він трошки покращував, можна сказати, ситуацію, він по-перше, розширював ліміти на зняття тої ж готівки, про яку ви говорили, і обмеження щодо купівлі валюти готівкової також трошки знімав. Але основні обмеження, вони все одно існували. Цього разу він вирішив не збільшувати лібералізацію на валютному ринку, однак чесно кажучи, я думаю, що далі розширювати їх просто не було сенсу, їх можна було лише змінити. Тому що в принципі, зняття 250-ти тисяч гривень в день — еквівалент з депозитного рахунку валютного, на мій погляд, це доволі значна сума для будь-якої фізособи, яка тримає депозити. І по-друге, треба сказати так, що останнім часом збільшився тиск на валютний ринок і побоювання щодо курсу гривні. І на це впливають кілька причин. І НБУ навіть в своєму цьому повідомленні він натякнув на те, що це пов’язано з проблемами в банківській системі, не секрет ні для кого, що зараз ходять чутки щодо «Приватбанку» і можливої його націоналізації. Я не буду коментувати, чи це має під собою підґрунтя, але це викликає деяку нервовість і на готівковому валютному ринку також. Тобто люди просто знімають свої депозити чи кошти з готівкових рахунків своїх в «Приватбанку» чи навіть інших банках, побоюючись якихось наслідків. І як правило, як це відбувається традиційно у нас, вони купують долар в обмінниках, тобто на готівковому ринку. Це в свою чергу викликає певний тиск на гривню.

По-друге, не треба забувати той факт, що МВФ поки що не виділив наступний транш. Його очікували до Нового року, але на сьогодні, я думаю, що кінець січня це найближчий термін, коли ми можемо отримати наступний транш МВФ. І якщо говорити чесно, однією з вимог МВФ є владнання ситуації з великим, системним банком. В Україні є лише три крупні, системні банки, це «Ощадбанк», «Ексім» – два державні, а також «Приватбанк». Тобто МВФ так також натякав на те, що треба вирішити проблему з капіталізацією цього банку. І третє, треба не забувати, що кінець року це такий період, коли здійснюються бюджетні трати в Україні і також кількість гривні в обігу збільшується і це також спричиняє певні девальваційні наслідки. Якщо ми згадаємо, останні два роки найбільший тиск на гривню був приблизно в кінці січня, на початку лютого. Це було і в 2015-го року, коли гривня доходила до позначок 30-35 гривень за долар, якщо пам’ятаєте, і в минулому році, коли гривня перевищувала 27 гривень за долар курс. Можливо, що деяким чином перейти цей період, такий трошки буремний, НБУ вирішив просто далі не послаблювати регулювання на валютному ринку.

Ці непослаблення, вони дійсно якось можуть заспокоїти валютний ринок?

— Я думаю, вони його не заспокоять і не врівноважать, якщо у нас будуть певні політичні якісь події негативного характеру, до речі, це також є важливим таким фактором. Або якщо ось ця ескалація конфлікту щодо банківської системи і побоювання, вони будуть нагнітатися, тому що не треба забувати що в Україні є і, на жаль, так званий чорний готівковий ринок, тобто будь-яка фізособа, незважаючи на ці обмеження, може піти і просто на чорному ринку купити будь-яку кількість валюти. В такому разі просто різниця між курсом гривні на чорному ринку і офіційним курсом гривні буде зростати, тому що всі обмеження функціонують і впливають лише на офіційний курс, який ми бачимо в банках, або на сайті НБУ, або на міжбанку. Але готівковий ринок і чорний готівковий ринок живе своїм життям, тобто там ми можемо побачити ріст курсу долару, якщо будуть відбуватися, скажімо, нагнітання якихось негативних новин. А ось щодо цих непослаблень, як ви сказали, воно дійсно буде допомагати певний час пережити більш-менш стабільно, але в більшій мірі це буде стосуватися міжбанківського ринку.

Ранее исполнительный директор международного Фонда Блейзера Олег Устенко в эфире «ГС» заявил, что по результатам работы миссии МВФ формируется мнение об Украине в мире, поэтому нам очень важно продолжить сотрудничество.

Оставить комментарий

Ваш email нигде не будет показанОбязательные для заполнения поля помечены *

*

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.

x

Check Also

Никакой ускоренной процедуры по вступлению Украины в ЕС не будет

Об этом заявил министр-делегат по европейским делам при Министерстве иностранных дел Франции Клеман Бон в ...